Bortflugen eller upphittad nymf - förslag på checklista

Har din fågel flugit bort, eller har du hittat någon som flugit vilse? Chansa och skriv här.

Moderatorer: egge, Jeeper, klara o elvira

Bortflugen eller upphittad nymf - förslag på checklista

Inläggav Jeeper ons 20 juni, 2007 8:45

Vad ska man göra om ens nymf flyger bort eller om man hittar en nymf.
Nedan följer lite tips och råd.

Om din fågel flyger bort
Om oturen är framme och din fågel flyger bort försök att ”inte tappa kontakten med den”. Försök se var den är och locka och ropa på den.
• Ut och leta och ropa och locka på fågeln.
• Ställ ut buren väl synlig. När fågeln blir hungrig och törstig är chansen stor att den söker sig till buren om den ser att den står ute.
• Satt fågeln med andra fåglar? Sätt i så fall ut dem (om vädret tillåter) så kanske den bortflugna hör dem. Eller så spelar du upp ett band med nymfens kompisar.
• Anmäl till polisen att din fågel flugit bort. Anmäl till det polisdistrikt där du bor och även till angränsande distrikt då de inte har något centralt register över bortflugna/upphittade djur.
• Sätt upp ”lappar” på alla tänkbara ställen t ex i mataffären och på anslagstavlor i trappuppgångar.
• Finns det något djursjukhus eller veterinärklinik i din närhet fråga om du får sätta upp en lapp där.
• Finns det någon skola eller dagis i närheten. Fråga om du får sätta upp lapp där. Barn brukar ha bra koll på om någon annan ”får” ett nytt husdjur.
• Hör efter med lokaltidningen och lokalradion om de kan ta in en efterlysning
• Skriv efterlysningar på fågelsidor på internet
• Om det finns en fågelförening i din närhet ring till dem. Många som hittar en fågel vänder sig dit. Kontaktpersoner till Fågelföreningarna i Sverige hittar du på sidan http://www.fagelhobby.nu.

Framförallt - Ge inte upp hoppet! Det finns de som fått tillbaka sina fåglar efter åtskilliga dagar, ja t o m efter några veckor.

Att fånga en friflygande fågel är inte alltid så lätt men en håv på ett långt skaft kan vara till hjälp.

Ett tips är att spela in ett band med din fågel och fågelns partner och ett med dig själv när du lockar på din fågel så du har färdiginspelat om din fågel skulle flyga bort. När fågeln flugit bort är det så mycket annat att tänka på och då kan det vara skönt att ha ett redan inspelat band att plocka fram.

Om du hittar en fågel
Först och främst så ska du se till att så snabbt som möjligt få in fågeln i en bur och ge den vatten och mat. Om den varit ute länge är den förmodligen både törstig och hungrig. Men se till så den inte kastar sig över maten och äter för snabbt och för mycket. Då får du ta bort maten en stund så den hinner smälta det den ätit innan den äter mer.
Om fågeln ser hängig ut ska du ge den extra värme. En vanlig spotlight riktad mot buren brukar höja temperaturen flera grader. Men lägg en handduk eller liknande över buren så inte fågeln sitter i strålkastarsken.

Har du själv inte fågel sen förut så kanske du har någon bekant som har fågel och som kan avvara någon deciliter fågelmat tills du kunnat ”ordna för fågeln”. Fågeln är säkert också skärrad och rädd så ställ buren där den kan få lugn och ro.
När du installerat fågeln i en bur och sett till att den fått vatten och mat ska du ringa till polisen och anmäla upphittandet. Anmäl till det polisdistrikt där du bor och även till angränsande distrikt då de inte har något centralt register över bortflugna/upphittade djur. Enligt svensk lag har man skyldighet att anmäla upphittandet av djur inom 14 dagar från upphittandet. Gör man inte det och det senare uppdagas att man hittat djuret kan man dömas för fyndförseelse.
Kan du själv inte ha fågeln hos dig måste du även informera polisen vem som tar hand om den. Observera att du inte får ge bort den. Ett upphittat djur tillfaller upphittaren först efter 90 dagar och för att få papper på det måste man själv kontakta polisen igen. Mer om vad som gäller när man hittar något finns att läsa på polisens hemsida http://www.polisen.se

Om det finns en fågelförening i din närhet så ring även till dem. Många som förlorar en fågel ringer sin närmaste fågelförening. Kontaktpersoner till Fågelföreningarna i Sverige hittar du på sidan http://www.fagelhobby.nu
Om det är en nymf du hittat kan du lägga ut upphittandet här på np.
Sätt upp lappar om upphittandet men var lite försiktig med att skriva för mycket om fågeln.
T ex om den är ringmärkt ska du aldrig skriva ut identiteten utan bara att den är ringmärkt och om den är tam och ”pratar” ska du inte skriva vad den säger utan bara att den pratar. Om någon hör av sig och vet detta så vet du ju att det är den rätta ägaren till fågeln.
Användarvisningsbild
Jeeper
Moderator/Uppfödare
 
Inlägg: 6227
Sedan: mån 28 mars, 2005 7:42
Ort: Stockholm
Personligt galleri

Återgå till Bortflugen och Upphittad

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron