Karantän

Behöver du hjälp med att passa din fågel när du reser bort? Eller har du lite plats över själv?

Moderatorer: egge, Jeeper, klara o elvira

Karantän

Inläggav Jeeper tis 4 september, 2007 5:56

Det är oerhört viktigt att tänka på att hålla "andras" fåglar avskiljda från de egna i samband med fågelpassning/inackordering.

Det finns en mängd olika sjukdomar som en fågel latent kan bära på. I stressituationer som t ex miljöbyte är det inte ovanligt att de bryter ut. Det gäller inte enbart de fåglar man passar. De egna kan också latent bära på något och stressen av att det kommer in nya fåglar i hemmet kan få dessa att bryta ut. De flesta av dessa sjukdomar är dessutom mycket smitsamma.
Det är inte bara latenta sjukdomar man ska vara rädd för utan även smittsamma sjukdomar som fågeln kan ha men som ägaren inte observerat.

Det är också lättare att hålla koll på en fågel om man har den i en separat bur i ett annat rum. Dels kan man se fågelns avföring, om den putsar sig, hur den sover etc och dels kan man kan hålla koll på att fågeln äter ordentligt. Att se hur en "ny" fågel mår är ju alltid svårt då man inte känner till hur den är brukar vara.

Om man tillfälligt passar någon annans fåglar är det verkligen en rekommendation att de aldrig träffar ens egna fåglar utan hålls helt avskiljda från varann.
Det är inte bara fråga om sjukdomar utan också om fåglarnas känslor för varann. Att låta dem träffas och kanske fatta tycke för varann för att sedan vara tvungna att skiljas åt efter ett par veckor är inte snällt mot fåglarna. I värsta fall kan sånt resultera i att de blir deppade och börjar plocka sig.
Gäller det en längre tids passning så rekommenderas karantän. En känd fågelveterinär rekommenderar en karantänstid på 12 veckor och allra minst 4 veckor.

Vid minsta tecken på att fågeln inte mår bra, har konstig avföring, inte äter, verkar hängig etc, kontakta en veterinär med fågelinriktning.
Detta gäller självklart både inackorderingen och de egna fåglarna.

Tänk också på att vid fågelpassning/inackordering gäller samma regler, L80, beträffande burstorlek mm som för de egna fåglarna.
Användarvisningsbild
Jeeper
Moderator/Uppfödare
 
Inlägg: 6227
Sedan: mån 28 mars, 2005 7:42
Ort: Stockholm
Personligt galleri

Re: Karantän

Inläggav Jeeper fre 30 maj, 2008 19:49

Nu när sommaren närmar sig och många lämnar bort sina fåglar under semestern alt tar emot andras fåglar är det dags att påminna lite om vikten av karantän.
Användarvisningsbild
Jeeper
Moderator/Uppfödare
 
Inlägg: 6227
Sedan: mån 28 mars, 2005 7:42
Ort: Stockholm
Personligt galleri


Återgå till Fågelpassning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron